Уважаемият министър -председател на Индия Шри Нарендра Моди днес откри 125 -годишнината от рождението на основателя на ISKCON Шрила А. К. Бхактиведанта Свами Прабхупада и пусна в негова чест възпоменателна монета от 125 рупии в негова чест чрез видеоконферентна връзка.

Говорейки в присъствието на 600 храма на ISKCON и преданоотдадени от повече от 60 страни, премиерът похвали неуморните усилия на Шрила Прабхупада да сподели със света ученията на Бог Кришна, Бхагавад Гита и индийската култура.

“Как изпитваме чувство на принадлежност и гордост, когато ни посрещнат с” Харе Кришна “в чужди страни. Представете си как ще се почувстваме, ако открием същото познаване за продуктите” произведени в Индия “навън”, каза той.

Министър -председателят си спомни живота на Шрила Прабхупада, който след преодоляването на много предизвикателства създаде Международното общество за Кришна съзнание (ИСКОН) през 1966 г. и откри 108 храма по целия свят, които днес са вече над 800. В Индия той установява своя централен офис в Мумбай и полага основите на 300 -те центъра в цялата страна.

“Днес има стотици храмове на ISKCON в различни страни по света, които разпространяват индийската култура”, каза премиерът. “ISKCON е казал на света, че за Индия вярата означава усърдие, ентусиазъм, да бъдеш в добро настроение и вяра в човечеството.”

След като пусна възпоменателна монета от 125 рупии, сечена от монетния двор на Алипоре, премиерът благодари на членовете на ISKCON за неуморните им усилия не само за разпространение на културата на Индия, но и за техните социални инициативи, като например провеждането на най -голямата програма за раздаване на вегетарианска храна в света в помощ на нуждаещите се, особено по време на Пандемия от Ковид-19, при която доброволците сервираха над 250 милиона ястия в цялата страна.

„Спомням си, когато имаше земетресение в Кач през 2001 г., как ISKCON беше пристъпил напред, за да служи на хората“, каза той. „Всеки път, когато страната преживее някакво бедствие, независимо дали става дума за трагедията на Утаракханд или опустошаването на циклони в Одиша и Бенгал, ISKCON работи в подкрепа за обществото.“

Уважаемият министър на културата и туризма Шри Г. Кишан Реди и Н. Пр. Гопал Кришна Госвами Махараджа, председател на Бюрото на ISKCON, също се обърнаха към събитието, което отбелязва едногодишен празник в памет на живота и наследството на духовния посланик на Индия – А.Ч. Бхактиведанта Свами Прабхупада.

По света са планирани няколко различни събития и програми за отбелязване на тази историческа година. Програмите включват международни културни фестивали, конференции, училищни конкурси за деца и младежи, заедно с дейности на открито, за да приемат посланието за мир и добра воля, на което Шрила Прабхупада ни научи всички.