Трансцеденталната вибрация, която се създава при повтарянето на Харе Кришна Харе Кришна Кришна Кришна Харе Харе / Харе Рама Харе Рама Рама Рама Харе Харе, е най-висшият метод за възстановяване на трансцеденталното ни съзнание. Всички ние сме духовни същества и затова нашето изначално съзнание е Кришна съзнание, но тъй като от незапомнени времена общуваме с материята, материалното обкръжение е изкривило съзнанието ни. Материалното обкръжение, в което живеем, се нарича майа, илюзия. Думата майа означава „това, което не е”.  Кое е илюзия? – Това, че се опитваме да властваме над материалната природа, въпреки че сме подчинени на неумолимите й закони. Когато слугата се мъчи да подражава на всемогъщия си господар, това е илюзия. Ние се опитваме да експлоатираме ресурсите на материалната природа, но така само още повече се оплитаме в сложните й лабиринти. Макар че правим тежки усилия да победим природата, ние ставаме все по-зависими и по-зависими от нея.

На тази нелепа борба може да се сложи край, ако възстановим вечното си Кришна съзнание. Трансцеденталният процес, с който можем да пробудим изначалното си Кришна съзнание, е повтарянето на Харе Кришна Харе Кришна Кришна Кришна Харе Харе. Тази трансцедентална вибрация изчиства от сърцето всички заблуди. А коренът на всички заблуди е погрешното убеждение, че сме господари на всичко около себе си.

Кришна съзнание не е нещо чуждо, изкуствено наложено на ума. То е естествената, първоначална енергия на живото същество и се съживява, когато слушаме трансцеденталната вибрация. За сегашната епоха се препоръчва именно тази най-проста медитация. Всеки сам може да се убеди, че когато повтаря маха-мантрата, великата мантра на освобождението, изпитва трансцедентален екстаз, който идва от духовната сфера. Докато човек има материални схващания за живота, той е зает със задоволяване на сетивата си също като в по-низшите, животински форми на живот. Когато се издигне малко над това равнище на сетивно удоволствие, той започва да размишлява как да се освободи от плена на материята. Когато остави зад себе си и това, когато вече е достатъчно интелигентен, той се опитва да открие върховната причина на всички причини – вътрешна и външна. А когато постигне  духовно разбиране за нещата, преодолявайки сетивата, ума и интелигентността, той се намира на трансцедентална платформа.


Повтарянето на мантрата Харе Кришна е дейност от духовното равнище, затова тази звукова вибрация минава отвъд обсега на по-низшите нива на съзнанието – сетивното, умственото и интелектуалното. Ето защо не е необходимо да разбирате езика на мантрата, да разсъждавате върху нея или да я осмисляте интелектуално, за да я повтаряте. Тя идва направо от духовната платформа и всеки може да я произнася, без да му е нужна някаква предварителна подготовка.

Думата Хара е форма на обръщение към енергията на Бога, а Кришна и Рама са обръщения към самия Бог. Кришна и Рама означават върховното удоволствие, а Хара е върховната енергия на удоволствието на Бога, която в звателен падеж се променя в Харе. Върховната енергия на удоволствието на Бога ни помага да Го достигнем.

Материалната енергия, наречена майа, е друга една от многото енергии на Бога. Ние, живите същества, сме също енергия на Бога, междинна енергия. Живите същества са описани като по-висши от материалната енергия. Когато по-висшата енергия влезе в контакт с по-низшата енергия, се получава несъвместима комбинация; но когато по-висшата междинна енергия е в контакт с по-висшата енергия Хара, живото същество заема своето щастливо, естествено положение.

Тези три думи: Хара, Кришна и Рама, са трансцеденталните семена на маха-мантрата. Повтарянето на тази мантра е духовен зов към Бога и Неговата енергия да закрилят обусловената душа. То е като искрения плач на дете, което вика майка си. Майка Хара помага на преданоотдадения да получи милостта на Бога, Бащата. И Богът се открива пред преданоотдадения , който повтаря мантрата с искреност.

В тази епоха на конфликти и двуличие няма по-ефективно средство за постигане на духовно познание от маха-мантрата: Харе Кришна Харе Кришна Кришна Кришна Харе Харе / Харе Рама Харе Рама Рама Рама Харе Харе.

 

 

4 thoughts on “МАНТРА

 1. Здравейте!
  Интересувам се да науча повече. И от къде мога да закупя литература?
  Благодаря!

  1. Здравейте.
   Прощавайте за закъснелия отговор.
   Литература може да си купите от тук, като разгледате книгите, които имаме и да се свържете с посочения телефон. http://www.krishnabg.com/%d0%ba%d0%bd%d0%b8%d0%b3%d0%b8/
   А може да научите повече като дойдете на наша програма, всяка Събота от 15:30, бул. Климент Охридски 119 (ако сте от София). Или да вдите нашите youtube канал – the king of knowledge и facebook страница – Hare Krishna Sofia. Също така на 28 август, неделя, ще се проведе нашия ежегоден фестивал Ратха-ятра. От 13:00 в Борисовата градина. Заповядайте!

   Успех!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.